RomuritariHoivatuoli Solju
Käyttäjä

Arvot ja historia

”Tuotteiden kestävyys, käytettävyys ja ajattomuus ovat olleet johtotähtemme yrityksen perustamisesta saakka.”
Romuritari Oy aloitti toimintansa vuonna 2007 antiikin parissa. Kolmisen vuotta myöhemmin yritys ryhtyi valmistamaan puusta tilauskalusteita ja sisustustuotteita. Vuonna 2016 käynnistyi yhteistyö pohjoiskarjalaisen yksityisen hoivakodin kanssa. Vuonna 2022 Romuritari Oy perusti rinnalleen aputoiminimen Suomen Hoivatuoli. Vuonna 2023 Suomen Hoivatuoli toi markkinoille uuden sukupolven hoivatuolin, Soljun.

Vuosi 2007 – A niin kuin antiikki

Marko ja Katri Kosonen perustavat Romuritari Oy:n. Kontiolahtelaisessa perheyhtiössä korjattiin ja tuunattiin vanhoja huonekaluja. Arvostus antiikkia kohtaan näkyi kaikessa tekemisessä. Oli kunnia-asia mahdollistaa vuosikymmeniä ja jopa vuosisatoja palvelleille huonekaluille ja esineille paikka myös tulevaisuudessa.

Vuosi 2010 – P niin kuin puu

Vuonna 2010 Romuritarissa valmistui ensimmäinen lankkupöytä – asiakkaan toiveiden mukaisesti. Uniikki tilaustyö oli avaus kohti uutta. Sittemmin Romuritarista on maailmalle lähtenyt lukuisia lankkupöytiä, tuoleja, penkkejä, kaappeja, lipastoja, yöpöytiä, sänkyjä, sohvia, sermejä, ovia.

Tilauskalusteita ja -tuotteita yritys valmistaa paitsi omien malliensa, myös asiakkaan piirustusten ja toiveiden mukaisesti. Romuritarilla on osaava yhteistyöverkosto, josta ostetaan tarvittavat metalliosat sekä metalliosien maalaus.

”Käyttämämme puu tulee pääasiassa perinteikkäästä suomalaisesta puutavaraliikkeestä. Puu on materiaali, jota arvostamme ja kunnioitamme. Materiaalivalinnoissa huomioimme asiakkaan toiveet puulajeista, lankkujen rouheudesta, leveydestä ja värisävyistä. Olemme ylpeitä voidessamme toteuttaa yksilöllisiä ja aikaa kestäviä toivehuonekaluja moderneihin koteihin.”

Vuosi 2016 – H niin kuin hoivakoti

Vuonna 2016 pohjoiskarjalainen hoivakoti Varakoti Varpunen tilasi Romuritarilta pöytiä ja kaappeja Lieksaan valmistuvaan hoivakotiin. Keskusteluissa ilmeni pian, että hoivakodissa tuolien kestävyys oli ongelma; puurunkoisten hoivatuolin liitokset pettivät turhan nopeasti ammattikäytössä. Asiakkaiden liu’uttaminen pitkin lattiaa ja nostaminen tuoleissa oli raskasta hoitajille ja kuluttavaa huonekaluille.

”Hoivakodin yrittäjällä oli jo viides kierros tuoleja menossa. Aina piti investoida uusiin, eikä korjaaminenkaan auttanut pitkäksi aikaa. Lisäksi tuoleilta toivottiin kodinomaisuutta. Itsellänikin oli kokemusta siitä, miten laitosmaiset apuvälineet – myös tuolit - latistavat kodin tuntua. Siitä se ajatus sitten lähti.”

Vuosi 2020 – K niin kuin kehitystyö

Marko ja Katri Kosonen ryhtyivät pohtimaan hoivakodista saamiaan palautteita ja toiveita. Pian innovatiiviset yrittäjät pestasivat tuotekehitysprojektiin mukaan teollisen muotoilijan, Heikki Koivurovan.

Suunnittelutapaamisessa hoivakodin väen kanssa ammattikäyttöön tulevien tuolien vaatimukset kirkastuivat: hoitajien ergonomia, arjen askareiden sujuvuus, asiakkaiden erityistarpeet, hygieenisyys, kestävyys. Etenkin ruokailuun ja lyhyisiin siirtymisiin tarvittiin parempia ratkaisuja. Myös kodinomainen estetiikka oli tärkeä yksityiskohta suunnittelussa.


Hoivatuolin materiaalissa lähdettiin liikkeelle puusta, kunnes teollinen muotoilija Heikki Koivurova ehdotti materiaaliksi polymeeriä.

”Perustelujen jälkeen ymmärsin, että metalli ja puu on unohdettava. Lähdimme suunnittelemaan muovituolia, joka vaikutti perustellusti erittäin toimivalta hoivatuolin materiaalilta. Muoviin ei tule bakteereja kerääviä tai ravistuvia saumoja. Muovi ei ruostu, se kestää vesipesun, maalit eivät hilseile. Materiaalin huoltovapautta on sekin, ettei se kaipaa myöhemminkään uudelleen käsittelyä.”

Vuosi 2022 – T niin kuin testaus

Pandemiavuosi 2021 oli Suomen Hoivatuolissa työntäyteinen. Tuotekehitysprojektille tyypillisesti päästiin eteenpäin ja otettiin myös takapakkia.

”Kymmeniä ja kymmeniä puheluita, viestejä, useita palavereja, erilaisia versioita ja harha-askelia tuolin suunnitteluprosessissa. Koko ajan pyrittiin pitämään kirkkaana mielessä asiakkaan tarpeet ja toiveet tuotteesta, että se tosiaan on suunniteltu ammattikäyttöön.”

Vuonna 2022 hoivatuolia päästiin käytännössä testaamaan Varakoti Varpusessa.

”Tuoli toimi, kuten pitikin - kuljetti asukkaita soljuvasti paikasta toiseen, oli mukava ja turvallinen istua. Siirtymiset tuolilta sänkyyn ja päinvastoin sujuivat ajatellusti.”

Hoivatuoli Soljun tuotekehitysprosessissa esteettisyys on huomioitu niin muotoilussa kuin tuolien huppukankaan materiaali- ja värivalinnoissakin. Esteettisyyden läpileikkaava vaikutus hoivan tuloksiin on jo tunnistettu ja tunnustettu. Esteettisyys on tärkeä osa niin asukkaiden kuin henkilökunnankin hyvinvointia ja viihtymistä.

V niin kuin vastuullisuus

Romuritari ja Suomen Hoivatuoli painottavat tuotannossaan ja palveluketjussaan vahvoja arvojaan: ekologisuutta, kestävyyttä ja toiminnan vastuullisuutta.

Puumateriaalia käyttäessään Romuritari minimoi hukkaa arvojensa mukaisesti. Pienemmistä puukappaleista syntyy esimerkiksi maljakoita, tarjoilualustoja, leikkuulautoja, puukylttejä tai vaikkapa avaimen periä. Huonekalujen pakkaamisessa hyödynnetään myös kierrätyspahvia.

Hoivatuoli Soljun valmistusprosessissa ei hukkaa synny. Soljun rungon tuotanto tapahtuu Inora Oy:ssä Iisalmessa. Inoralla on yli 60 vuoden kokemus muovituotteiden alihankintavalmistuksesta eri toimialoille, kuten rakentamiseen ja teollisuuteen. Kun Solju aikanaan tulee käyttöikänsä päähän, se on helppo kierrättää ja hyödyntää joko raaka-aineena tai energiana.

*) Tekstin sitaatit ovat yrittäjä Marko Kososen mietteitä
”Parasta palautetta työstämme on se, kun asiakkaat tilaavat meiltä uudestaan ja ovat tyytyväisiä työmme jälkeen”
usermenuarrow-up-circlearrow-down-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram