Valoa, yhdessäoloa, läheisyyttä. Varakoti Varpusen hoivakodissa laadusta ei tingitä. Asukkaita kunnioittava huolenpito rakentuu osaavasta henkilöstöstä ja tilojen harkituista yksityiskohdista. Kun hoivakotiin piti hankkia uusia tuoleja, Varpusen perustaja Mari Kotilainen kääntyi yrittäjä Marko Kososen ja muotoilija Heikki Koivurovan puoleen. Siitä alkoi Soljun tarina.
Mari Kotilainen on työskennellyt hoiva-alalla yli 20 vuotta sekä työntekijänä että yrittäjänä. Vuonna 2015 Kotilainen sai ajatuksen seniorien päiväkodista. Lieksasta löytyi tarkoitukseen mitä oivallisin rakennus: museoviraston suojelema hirsirakennus, joka oli toiminut muun muassa sairaalana ja sittemmin päiväkotina.
Jo perinteikästä hirsirakennusta kalustaessaan Mari Kotilainen oli tutustunut Romuritari Oy:n yrittäjään Marko Kososeen. Taitavana puuseppänä Kosonen toimitti perinnemiljööseen sopivia kalusteita, kuten kaappeja, pöytiä, tuoleja. Kotilaisen tinkimätön tavoite oli kalustaa upeat tilat arvoisillaan kalusteilla. Viihtyisyys ja esteettisyys on tärkeä osa hoivaa.
Vuonna 2017 Mari Kotilainen myi Varpusen Laakkosen suvun yhtiölle. Uusi omistaja oli kehittämishaluinen. Keväällä 2020 perinnerakennuksen viereen nousi tehostetun palveluasumisen hoitokoti.
"Tuolikysymys nousi esille jo vuonna 2015, kun tilasimme Romuritarilta ensimmäisiä kalusteita seniorien päiväkotiin. Kokemuksesta tiesin, että hoivakodeissa tuolien kestävyys oli iso ongelma. Puurunkoisten tuolien liitokset pettävät nopeasti, kun tuoleja siirrellään ja liu`utetaan pitkin lattiaa päivittäin."
Liitoksista pettävät tuolit ovat kuluerä, mutta Kotilainen näkee tuolikysymyksessä paljon enemmän. Kyse on hoivakodin asukkaista, osallisuudesta ja onnistumisen ilosta arjen toiminnoissa.
"Yhteisöllisyyden merkitys on iso. Ketään ei jätetä yksin, jokainen kuuluu joukkoon. Ja kuuluu siitä huolimatta, että liikkuminen voi olla hankalaakin. Hoivakodin yhteisissä tiloissa on pitkä pöytä. Sen ääreen kokoonnutaan päivittäin, montakin kertaa. Jokaiselle asukkaalle pitää löytyä sija pöydän äärestä. Tosiasia monessa hoivakodissa on kuitenkin se, että pyörätuolin kanssa asukas jää helposti syrjään, Kotilainen antaa arjen esimerkin."
Yrittäjä Marko Kosonen kuunteli Kotilaisen mietteitä hyvästä tuolista ja otti yhteyttä Heikki Koivurovaan, teolliseen muotoilijaan.
"Asenteen merkitys hoivatyössä konkretisoitui, kun tutustuin hoivakodin arkeen Varpusessa ihmisen arvokas ja kunnioittava kohtaaminen on työn ydintä. Hoivan arjessa tuoli ei ole vain ”tuoli”, vaan monien päivittäisten kohtaamisten paikka, Totaldesign Oy:n Heikki Koivurova kuvaa ensikosketustaan tulevaisuuden hoivatuolin tuotekehitysprojektiin."
Kirkastui myös se, että hoivatuolin muodolla ja toiminnallisuudella voitiin saada aikaan hyviä asioita myös hoivakodin henkilöstölle.
"Hoivatyöntekijälle ergonomia on kriittinen asia. Päivittäisen nostelun, kääntelyn ja kaartelun helpottaminen on kaikkien etu. Parhaimmillaan hyvä hoivatuoli on tärkeä osa työturvallisuutta, Kotilainen kiteyttää."
Hoivatuoli Soljun ensimmäistä prototyyppiä testattiin Varakoti Varpusessa jo projektin työstövaiheessa. Testausvaiheessa tuolin runko oli vielä puinen. Tuotannosta valmistuvien Solju-hoivatuolien materiaalina on myrkytön ja ekologinen polymeerimateriaali, muovi. Helmikuussa 2023 Varpunen otti käyttöön ensimmäiset polymeerimateriaalista valmistetut tuolit. Käyttökokemuksista innostuivat niin asukkaat kuin henkilökuntakin. Tuolit ovat olleet siitä lähtien hoivakodissa päivittäisessä käytössä.
"Tuoli on ajatonta muotoilua. Sen toiminnallisuudessa on huomioitu asukkaiden kunnon vaatimukset, esimerkiksi halvauspotilaille kääntyvät ja tarvittaessa toispuoleiset käsinojat ovat tarpeen. Tuolia on kevyt ja helppo liikutella. Antibakteerinen pinta on hoivakotikäytössä erityisen hyvä asia. Hoivatuoli Solju on monikäyttöinen apuväline, joka ei kuitenkaan näytä apuvälineeltä, Mari Kotilainen sanoo."
Esteettisyyttä painottavana ammattilaisena Kotilainen antaa kehuja myös Solju-hoivatuoliin suunnitelluille kangaspäällisille.
"Kangashuput ovat piste iin päällä."