RomuritariHoivatuoli Solju
Käyttäjä

Asiakastarvetta ymmärtäen

Hoivatuoli Soljun suunnitteluprosessin aikana teimme tiivistä yhteistyötä Varakoti Varpunen Oy:n kanssa. Varpunen on vuonna 2015 perustettu yksityinen hoivakoti Pohjois-Karjalan Lieksassa. Varpunen tarjoaa kotihoidon, lyhytaikaisen hoidon sekä tehostetun palveluasumisen palveluja.
” Oli vuosi 2015, kun Varakoti Varpusen Mari Kotilainen ja Tanja Salomaa tulivat tilaamaan huonekaluja: pöytiä ja kaappeja Lieksaan valmistuvaan hoivakotiin. Samalla he tiedustelivat, olimmeko koskaan tehneet tuoleja. Ensimmäiset hoivatuolit Varpuseen tehtiin jo tuolloin vuonna 2015 ja ne ovat edelleen hoivakodin käytössä. 
Hoivatuoliin liittyy tinkimätöntä asennetta, jota Varpusen silloiset vetäjät Mari ja Tanja olivat toteuttaneet arjessaan jo pitkään. Varpusessa asiat tehdään aina viimeisen päälle. Soljun kehitystyössä saimme näiltä ammattilaisilta korvaamattoman arvokasta tietoa hoivakodin arkeen liittyen.   Vuonna 2020 aloimme kehittää ensimmäisestä tekemästämme tuoliversiosta paranneltua mallia, joka helpottaisi entisestään asukkaiden ja hoitajien arkea ”

Yrittäjä Marko Kosonen, Romuritari Oy/Suomen Hoivatuoli –

Perusteltu investointi

Ongelmana Varakoti Varpusen hoivakodissa oli tuolien kestävyys. Ammattikäytössä puurunkoisten hoivatuolin liitokset pettivät turhan nopeasti. Tuolien kestävyydessä kyse on myös kustannuksista, investointeja piti tehdä jatkuvasti. Varakoti Varpusessa huomiota kiinnitetään myös tilojen kodinomaisuuteen. Laitosmaisuutta myös apuvälineissä haluttiin välttää; tilojen sisustuksellisuus ja kodinomaisuus koetaan tärkeäksi osaksi hoivan laatua ja vaikuttavuutta.
”Vuonna 2015 tilasimme Varakoti Varpuseen huonekaluja, muun muassa pöytiä ja kaappeja. Tuolloin toimme esille myös tuolitarpeen. Hoivakodissa tuolien kestävyys on ongelma. Ammattikäytössä puurunkoisten tuolien liitokset pettävät turhan nopeasti. Niin ikään asiakkaiden liu’uttaminen pitkin lattiaa ja nostaminen tuoleissa oli raskasta hoitajille ja kuluttavaa huonekaluille.”

Mari Kotilainen, kokemusta hoiva-alalta yrittäjänä ja työntekijänä jo yli 20 vuotta
Lue lisää Marin ajatuksista hoivasta ja hoivatuoli Soljun käyttökokemuksista
Lue lisää

Ihmistä arvostaen

Hoivatuoli Soljun on muotoillut teollinen muotoilija Heikki Koivurova. Pitkällä urallaan palkittua Koivurovaa luonnehditaan maanläheiseksi muotoilijaksi, joka hallitsee materiaalit, menetelmät ja tuotannon kestävän kehityksen vaateet. Hoivaa tarvitsevien asukkaiden ja hoidon ammattilaisten toiveet ja tarpeet olivat teolliselle muotoilijalle mieluisa haaste.
”Asenteen merkitys hoivatyössä konkretisoitui, kun tutustuin hoivakodin arkeen Varakoti Varpusessa. Ihmisen arvokas ja kunnioittava kohtaaminen on työn ydintä. Hoivan arjessa tuoli ei ole vain ”tuoli”, vaan monien päivittäisten kohtaamisten paikka. Ja se ”paikka” ansaitsi tulla läpikotaisin pohdituksi – miten olemisesta, elämisestä, liikkumisesta ja siirtymistä saadaan sananmukaisesti saumatonta. Lopputulos sujuvoittaa hoivan ammattilaisten työtä ja on asukkaalle turvallinen ja rauhoittava.”

Teollinen muotoilija Heikki Koivurova, Totaldesign Oy -
usermenuarrow-up-circlearrow-down-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram